maanantai 30. joulukuuta 2013

Muela Del Diablo

Muela Del Diablo (Pirun Hammas) on pieni vuorennyppylä (noin 3900m) La Pazin kaupungin etelä-osassa Chasquipampan kapunginosassa. Vuori on suhteellisen suosittu patikkaretken kohde, koska lähistölle pääsee minibussilla tai taksilla.
Tien viimeinen osuus. Taustalla itse nyppylä.



Muela Del Diablo polun alkupäästä katsottuna.
Polkua Muelalle. Huipun alle pääsee pienellä kiipeilyllä, mutta itse huipulle pääsyyn tarvitaan kunnon kiipeilyvälineitä. Viimeinen 10-15 m on jyrkkää kiviseinää. 

Näkymää länteen Valle de la Lunan suuntaan.

Muela Del Diablon viereltä lähdteään myös  liitovarjoilemaan.  Laskeutumispaikka on usein La Pazin eläintarha Valle de la Lunassa. 

Näkymää kaupungin suuntaan.

Jylhää hiekkakiveä.

Kolo.

Kukkiva kaktus.

 Kukka hieman lähempää.

Toinen kuivassa ja korkealla viihtyvä kasvi.

"Pelto"näkymää.


lauantai 28. joulukuuta 2013

Saapuminen

Boliviaan ja semminkin La Paziin matkatessa on huomioitava pari asiaa: korkea ilmanala ja vatsan tasapaino. La Pazin lentoasema on Altiplanolla yli 4n kilometrin korkeudella. Itse kaupunki sijaitsee eri korkeuksilla alkaen lentoaseman ympäristön El Alto-slummista, valuen alas monttuun kohti keskustaa 3800 metrissä ja päätyen etelään Zona Sur-alueen noin 3600 metrin korkeuteen. 
La Paz. Keskusta kuvan keskellä ja Altiplano-tasanko lentokentän ympäristöineen kuvan yläosassa.

Ylemmät pilvenpiirtäjät La Pazin keskustaa. Alaosassa Zona Sur ja San Miguelin tornit.
   

Tälläisiin korkeuksiin tottuminen vaati aikaa ja alussa kevyt kävelykin on vaivalloista. Happea ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ja elimistö toki rakentaa punasoluja minkä ehtii kompensoidaakseen ympäristöä mutta ihmeitä sekään ei pysty tekemään. 

Omalla kohdallani sopeutumisen kesto vaihtelee riippuen siitä pysynkö terveenä tai lähinnä pysyykö vatsani terveenä. Enimmäisillä visiiteilläni ankara vatsatauti oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Myöhemmin opin, että tavanomaiset lääkkeet ja keinot eivät näihin pöpöihin tepsi, mutta yksinkertainen ja erittäin toimiva ennaltaehkäisy alkuvaiheessa on jogurtin syöminen aamuin  ja illoin.            

Nyt noin 3n viikon täällä oleskeluni jälkeen alkaa tuntumaan siltä, että voisin kevyttä liikuntaa alkaa harrastamaan. Kävely ei enää huohotuta niinkuin aiemmin.

Jahka vatsa on hieman sopeutunut voi siirtyä nauttimaan reilummin hyvästä Bolivialaisesta ruoasta, kuten esimerkiksi tyypillisestä kuvassa Pique Macho sta.  


Muutto

Jo alusta oli selvää, että vieraassa maassa asuva ja eri kansallisuuksista koostuva perhe ei muuttaisi tuosta vain mantereelta toiselle. Byrokratiaa oli hoidettava molemmissa päissä ja itse muuton suhteen tuli vastaan paljon kysymyksiä: mitä otamme mukaan, miten kuljetetaan tavarat, mitä sopimuksia pitää irtisanoa, mitä papereita tarvitsemme lähtö- ja tulomaissa. En jaksa edes eritellä koko rasittavaa prosessia, mutta mainttakoon, että päätimme ottaa mukaan tavaroista ne jotka joka tapauksessa joutuisimme hankkimaan uudessa kotimaassamme. Lapsille annoimme vapaat kädet eli kaikki lelut ja nallet mahtuisivat mukaan. Konttirahti osoittatui tarjouksien perusteella lopulta järkeväksi ratkaisuksi ja varasimme 20-jalkaisen syyskuun lopulle.

Itse valmistelu ei kuitenkaan mennyt täysin putkeen. Kävimme huhtikuussa Bolivian konsulaatissa Baselissa ja selvitimme paperiasiat Bolivian suuntaan. Syksyn lähestyessä soittelimme konsulaattiin paperisodan viimeistelyä varten mutta toisessa päässä ei vastattu. Päivät kuluivat ja lopulta saimme selville, että Baselin konsulaatti oli suljettu toukokuussa. Se oli ainut edustusto Sveitsissä, joten oli nopeasti selvitettàvä miten asiat nyt hoidettaisiin. Munchenissä oli lähin konsulaatti ja soitimme sinne. Asialla oli kiire sillä kontti ja muu perhe lähtisivät matkaan alle kuukauden kuluttua. Ajoimme jo seuraavana yönä 600km Muncheniin ja sikäläisessä Bolivian konsulaatissa asiat hoituivat kyllä todella mallikkaasti.

26.09.2013 pullahti pihaamme kontti ja se lähti parin tunnin täyttöurakan jälkeen rekan kyydissä kohti Antverpeniä. Vaimoni ja lapset lensivät Boliviaan 28.09.2013 ja itse jäin hoitamaan Sveitsin päässä asiat loppuun. Arvoimme, että 2-3 kk kestäisi saada kaikki valmiiksi. Marraskuun 26s päivä hoidin viimeisen asian eli vein auton rekisterikilvet katsastuskonttorille ja 27s lensin Boliviaan.

Kontti saapui hieman onnekkaasti Iquiqueen juuri ennen kuin Chilen satamatyöläiset aloittivat lakon. Kontti ehdittiin nipin-napin saada ulos satamasta ja kuskatuksi La Paziin. Proseduurissa muuttotavarat menevät La Pazin tulliin, jossa tullivirkalijat tarkistavat että kyseessä on muuttotavaraa. Boliviassa säädettiin joitakin vuosia sitten laki, jonka mukaan ulkomailta takaisin muuttava Bolivian kansalainen saa tuoda verovapaasti henkilökohtaista muuttotavaraa 35000 dollarin arvosta. Himena hämmentävästikin alkutarkastukset sujuivat mallikkaasti ja huolintayhtiö lähetti jo laskun ja tarjosi kuljetusta tullista kotiimme. Hoidimme laskun ja huolintafirman edustajan mukaan 1-2 päivää tarvittaisiin enään lopullisne sinetin saamiseen tullista.

Mutta ei. Saimme seuraavana päivänä puhelun huolintayhtiöltà, jonka mukaan tulli vaati uutta dokumenttia. Kyseessä olivat puiset huonekalut, jotka piti tarkastuttaa termiittien varalta. Khöm. No ei siinä toki vielä kaikki. Sen lisäksi meidän piti rekisteröityä puutavaran maahantuojiksi! Eli homma lakoi venymään. Tässä yhteydessä mainittaakoon että Boliviassa korruptio kukoistaa virkamiessektorilla laidasta laitaan, ja tässäkin tapauksessa kyseessä tn. oli lahjuspyyntö. Sellaisiin emme periaatteesta kuitenkaan ryhdy eli hoidamme kyllä nämä kapulat rattaista olivat ne sitten kuinka isoja tahansa.

Saimme tarvittavat paperit eri instansseista ja homma oli valmis. Vai oliko? No eipä tietysti. Seuraavaksi keksittiin, että muuttokuorma sisälsi pienen laatikollisen kosmetiikkaa ja muuta mitä vaimoni oli kylpyhuonetta tyhjennettäessä laittanut talteen roskiksen sijaan. Tämän lähinnä meikiestä ja shamppoosta koostuvan pikkulaatikon vuoksi tarvittiin lääkeviranomaisten kirjallinen lausunto. Tällä hetkellä odottelemme edelleen kyseisen lausunnon saamista. Muuttotavarat ovat nyt maanneet La Pazin tullissa reilun kuukauden päivät eli piakkoin tullissa vietetty aika ylittää konttikuljetuksen viemän ajan.





      



   

     
  

    

Taustaa

Idea

Vuoden 2013 alussa aloimme vaimoni kanssa miettimään: mitä ja minne seuraavaksi? 

Olimme asuneet yhdessä pari vuotta Ranskassa ja viimeiset 12 vuotta Sveitsissä. Kaipasimme vaihtelua ja muutosta "jonnekin muualle" oli jo useaan otteeseen keskusteltu vuosien varrella. USA, Kanada ja Australia putkahtivat tuon tuosta esiin semminkin kun joka maassa meillä oli sukulaisia. Suomeen muuttokin kävi tapetilla, mutta hiipui ajan myötä Suomen tulevaisuuden näkymien ontuessa yhä pahemmin. Toisinaan olimme idealistisesti puhuneet paluusta vaimoni kotimaahan Boliviaan, mutta vuosituhannen alun poliitiinen epävakaisuus Evo Moralesin presidenttiyden myötä vei suurimman innon. 

Kävimme lähes vuosittain Boliviassa lomalla ja aloimme pikkuhiljaa näkemään muutosta parempaan suuntaan.Talous kasvoi kohisten ja Evon veronkorotukset ulkomaisille kaivos- ja öljy-yhtiöille tuottivat hedelmää. Keskustelimme pitkään Boliviassa asuvien sukulaisten ja tuttavien kanssa ja lopulta päätös oli helppo, kun  yksi suurimmista kompastuskivistä eli lasten koulu hoitui hienosti. Lapsethan olivat käyneet ranskankielistä koulua Sveitsissä, joten vaihto espanjankieliseen kouluun olisi työläs prosessi. La Pazista kuitenkin löytyi ranskankielinen Franco-Boliviano -niminen yksityiskoulu. Eikun toimeksi ja projekti päälle!